Jobba inom musikbranschen

Jobba inom musikbranschen

Många människor delar drömmen om att bli framgångsrika musiker och nästintill alla har någon gång funderat på hur det skulle vara om man fick bli en världskänd artist, att få stå på scen och höra tusentals fans stå och jubla samtidigt som de skriker ens namn, spelning efter spelning.

Men eftersom musikbranschen är en av världens hårdaste branscher med mycket hög konkurrens kan det därför vara svårt att veta hur man ska börja eller vilka inriktningar man har att välja på om man vill jobba som musiker. Det finns flera olika vägar att gå, allt beror helt och hållet på vem man är som person och vad man tycker om att göra för slags musik.

Soloartist

För den som älskar att stå på scen ensam och endast ha sig själv att tänka på, när det kommer till att skapa musik och låtskrivandet, kan soloartisteriet vara rätt väg att gå. Idag finns det många soloartister och för att ta steget in i denna karriärinriktning väljer många att medverka i stora tv-program som exempelvis Idol och talang. För att kunna bli soloartist måste man ha en klar vision om sig själv och vem man vill vara, men framförallt vad man vill syssla med för typ av musik. Några större soloartister är; Bob Dylan, Elvis Presley och Michael Jackson.

Band

Om man däremot är en lagspelare och älskar att skapa musik tillsammans med andra och kanske framförallt att framträda tillsammans, kan det vara ett alternativ att skapa ett eget band.

Vägen till kändisskap kan dessvärre vara ännu svårare än vad det är för soloartister, då det just nu inte finns särskilt många sätt att bli uppmärksammad på förutom att ta olika gig och spelningar på diverse restauranger, barer och mindre scener runt om i landet. Men har man riktig tur kan man någon gång råka träffa på rätt person vid rätt tillfälle som hjälper en att ta sig vidare till nästa steg. Världskända band genom tiderna är bland annat: Queen, The Beatles och Metallica.

Hyllningsartist

Det finns många musiker som älskar att efterlikna andra redan stora artister. Ofta är detta för att hylla deras tid som aktiva artister eller band. Denna typ av inriktning kallas just för hyllningsartist och man engagerar sig för att bli så lik artisten man tolkar som möjligt. Ofta använder man sig därför av maskeradkläder för att förhöja känslan av den riktiga artisten i det egna artisteriet. Några större hyllningsband som vet hur man ska välja kläder för att likna originalbanden är; P-Floyd, A-teens och The musical box.

Musikalartist

I Sverige har vi många stora och etablerade musikalartister, för att nämna några; Peter Jöback, Helen Sjöholm och Malena Laszlo. Kort och gott är musikalartisten en blandning mellan sångare och skådespelare samtidigt, och ett annat ord för musikal är musikteater. Även här är det mycket vanligt att man använder sig av överdriven utstyrsel. Musikalgenren härstammar från 1900-talets USA och England, och har sedan dess spridit sig till stora delar av världen och blivit en mycket omtyckt genre. Några stora musikaler är bland annat; Les Miserables, Phantom of the Opera och The Sound of Music.

dante