Heavy Metal

Heavy Metal

Heavy Metal

Metal är en genre som är utvunnen ur hårdrocken. Även i metal finns det en uppsjö av olika underkategorier såsom Doom Metal, Thrash Metal och Death Metal. Dessa olika genres definieras ofta genom soundet, hur ”tungt” det är.

Under den breda genren heavy metal stoltserar band som Iron Maiden och Judas Priest. Det är de band som drar den största publiken och har gjort detta sedan de startade. Ett av de äldsta banden inom heavy metal är Black Sabbath, även om deras tidiga sound är väldigt olikt det som Iron Maiden exempelvis har numera. Black Sabbath var ett av de första banden som stämde sina gitarrer lågt och spelade så pass tungt. Med deras namn, musikstil och leverne kombinerat blev de utsatta för många försök att stoppa deras konserter på grund av demonstrationer från religiösa organisationer.

Thrash Metal

Inom Thrash Metal är det Metallica, Megadeth, Slayer och Anthrax som är de största. Dessa är även kallade ”the big four” och att se dessa fyra på en och samma scen under en festivalkväll exempelvis, är högt önskat hos många fans världen över. År 2011 var ”the big four” i Sverige på Ullevi och spelningen sändes live på TV. Det slog publikrekord med 56.000 på plats och en halv miljon tv-tittare.

Death Metal är en undergenre som inte är lika stor rent kommersiellt, men som har många fans inte minst i Norden. Norge och Sverige har ett stort antal inhemska death metal band vars musik karaktäriseras av distade gitarrer, dubbelpedaler och growl. En del death metal band är också kända för våldsamma livespelningar som inkluderar olika ritualer och i vissa fall används det riktigt blod (grisblod främst).

dante