Arbeta med musik

Arbeta med musik

Som musikintresserad finns det många olika vägar att gå om man på något sätt vill arbeta med sin hobby. En musiker kan arbeta professionellt med att spela in skivor och åka på turnéer men också som producent eller ljudtekniker exempelvis. Det finns även musiker som sadlat om och istället blivit instrumentdesigners och skapar egna gitarrer och trumset. Egentligen är det bara en själv som sätter gränserna för hur långt man kan gå.

Utbildningar inom musik

En snabb sökning på högre utbildningar inom musik ger över 850 träffar, och det är bara på universitet och högskola. Olika typer av musikutbildningar finns också på folkhögskola och på gymnasienivå. Beroende på vilket typ av jobb man vill ha inom musik finns det olika stora chanser till en karriär och det är viktigt att ta sina personliga preferenser i beaktande vid val av framtida utbildning och yrke.

Arbetsmarknad inom musik

Generellt sätt är det ganska svårt att få ett jobb inom musik, men det beror på vad det är för arbete man är ute efter. Att bli artist är svårt och kräver både tur, timing och talang samt oftast att man har rätt kontakter, medan arbete som musiklärare eller fritidspedagog med musikinriktning är högt eftertraktat.

dante