Musik och teknik

Musik och teknik

Har du ett brinnande intresse för musik och teknik? Då är det här ett inlägg för dig.

I andra inlägg på den här sidan kan du läsa mer om olika musikgenrer där tekniken blivit extra viktig så som House och liknande. Det här inlägget kommer att fokusera på förhållandet mellan musik och teknik och hur det sett ut historiskt samt hur det ser ut idag.

Musik och teknik ur ett historiskt perspektiv

Musik har som bekant funnits så länge som det har funnits människor. Oavsett om du är intresserad av musikhistoria eller inte så har den förmodligen på ett eller annat sätt påverkat den musik som du lyssnar på idag. Musikstilar och influenser har långa strängar av gener långt tillbaka genom historien. På samma sätt influeras artister av samma saker idag som för hundra år sedan, sina egna liv. Och här kan du djupdyka i musikhistorien samt välja ut epoker att titta närmare på om du skulle vilja.

Tekniken däremot har definitivt förändrats genom historien och den är fortfarande i ständig förändring. Med det i sin tur inte sagt att musiken inte har stått still i sin utveckling, musiken utvecklas också ständigt. Men, parallellerna till musiken är mer omfattande än tekniken i åtminstone tidig musikhistoria. De senaste 50 åren har tekniken gjort större avtryck inom musiken också. Generellt började det så smått redan i samband med industriella revolutionen på 1800-talet, fast det fick inte speciellt omfattande konsekvenser för musikindustrin då.

Under 70-talet blev det allt vanligare med mer omfattande teknisk inblandning när musikskaparna skapade musik. Här kan du läsa mer ingående om vad det kan ha berott på när en DJ från 80-talet ger sin version.

Musik och teknik idag

Idag finns det en rad spännande prylar som ökar både tillgängligheten och möjligheterna att spela in, sprida och lyssna på mycket musik. Om du vill ägna dig åt att själv skapa musik, spela och/eller bearbeta musik finns det många bra alternativ på marknaden. Du kan exempelvis använda dig av en imac för att lyckas bättre med ditt arbete. De erbjuder en rad bra redigeringsprogram och annan teknisk utrustning för att du ska kunna skapa så bra musik som möjligt.

En recension med fokus på dokumentären om Avicii kan du läsa här. Den är skriven i samband med att dokumentären om Avicii släpptes, det vill säga, före hans tragiska bortgång. Enligt recensenten är dokumentären ett tydligt exempel på att EDM (elektronisk dansmusik) som musikgenre inte bara handlar om tekniken och att spela musik från en dator utan det handlar om mycket mer musik än så. Det handlar om samma musikaliska förmåga som tidigare genom historien, men i ett annat tekniskt ljus.

Swedish House Maffia är också ett tydligt exempel på svensk export av teknisk musik, dessutom är en förklaring till deras stora internationella genombrott också kombinationen av musik och teknik.

dante