Bo Kaspers Orkester

Bo Kaspers Orkester

Historien om Bo Kaspers Orkester

Bo Kaspers Orkester började som husband på en krog på Kungsholmen någon gång under 1991. Många av besökarna vart väldigt förtjusta i bandet och de skrev allteftersom sina egna låtar. Låtskatten har genom åren blivit en viktig institution i det svenska musikarvet, influenser från jazz-artister som Monica Zetterlund, Svante Thuresson är tydliga och med en del kubanska toner så har bandet med Bo Sundströms sammetslena röst en speciell karaktär.

Debutalbumet ”Söndag i sängen” från 1993 har tydliga jazztoner och blev en omedelbar succé och stannade hela tolv veckor på Sveriges albumlista. Följande skivorna ”På hotell” och ”Amerika” var också formidabla framgångar för bandet och båda skivorna stannade på albumlistan i hela trettioen veckor. År 1998 släppte Bo Kaspers Orkester sin absolut mest framgångsrika skiva ”I centrum”, som snabbt gick upp på albumlistans främsta plats och var på listan i hela 51 veckor. På Grammisgalan så fick bandet utmärkelsen ”Årets artist”. Följande år släpptes samlingsalbumet ”Hittills” som även den var en succé. Det rådde inget tvivel på att bandet blivit en av Sveriges absolut viktigaste och populäraste band. Skivorna ”Kaos” från 2001 och ”Vilka tror vi att vi är”, från 2003 var båda på albumlistans först plats. Nu tog bandet en liten paus på musikskapandet, men redan 2006 så tog framgångarna fart igen med låten ”I samma bil”, som hamnade på singellistan och skivan ”Hund” var även den en succé.Två år senare kom albumet ”New Orleans”, ”Du borde tycka om mig” kom år 2012. Den senaste skivan kom 2015 och heter ”Redo att gå sönder”, den blev bandets sjätte skiva som hamnade på albumlistans första plats.

God fanbase

De har fans i hela Skandinavien, vilket har visats genom en massa fina placeringar på albumtoppen i Finland, Danmark och Norge. Många fans skulle inte något emot att ha en kopp med tryck av Bo Kaspers Orkester på jobbet. Medlemmarna i bandet är Bo Sundström som sjunger och spelar på akustisk gitarr, Fredrik Dahl slår på sina trummor, Michael Malmgren spelar bas, Mats Schubert klinkar på piano, keyboard, gitarren och dragspel. Hösten 2018 gjorde bandet en arena turné som hette ”Allt ljus på mig” och var den var väldigt populär, många trogna fans kom för att se bandet spela sina allra senaste och populäraste låtar. Under sommaren gjorde bandet också ”Allsångsscenen är din”.

På grund av Bo Kaspers Orkesters popularitet sedan tidigt 90-tal så har de sålt över en miljon skivar och fått massvis av trogna fans i en bred publik i alla åldrar. I över 25 år har de använt sin musiktalang för att förtjusa sina lyssnare. Med geniala texter om vardagen, förälskelse, kärlek, avslut och ett trevligt sound kommer de säkerligen att fortsätta måna år till. Att grotta ner sig i deras fantastiska låtskatt är aldrig fel, med låtar som; ”Undantag”, ”Hon är så söt”, ”Amerika”, ”I samma bil” och ”Vi kommer aldrig att dö” kommer du att njuta i stora drag.

dante