Hitta dina sätt att ta del av musik

Hitta dina sätt att ta del av musik

Borden är dukade, huset städat och dekorerat, ljusen tända, grytan på spisen. Du väntar på sällskapet för kvällen. En avgörande detalj saknas. Musiken. Inget kan väl få en tillställning att bli komplett lika mycket som att välja rätt musik. Ska det vara lounge-musik? Lite skön jazz? Lite sköna rytmer neo-soul? Möjligheterna är oändliga.

Någon har sagt att det billigaste sättet att göra om i sitt hem är att uppdatera musiken man lyssnar på. Det skapar stämning, drar fram känslor och får människor att komma samman. Men vilken musik väljer man? I dessa tider behöver man inte ens tänka på det, om det inte faller sig naturligt. Har du Spotify eller en annan musiktjänst kan de välja åt dig. Det skapas ständigt nya spellistor. Den ena efter den andra utger sig för att vara den bästa för olika typer av tillfällen: ”Dinner with friends”, ”Evening Chill”, ”Fredagskväll” är bara några exempel.

Spellistor är ett fantastiskt sätt att upptäcka och lära sig uppskatta nya typer av musik. Även för personer som känner att de har koll på musik och är på det klara med vilken musik de önskar till olika typer av tillfällen, kan komma till en punkt där man måste ompröva och omvärdera.

Under en period drabbades vi av utmattningssyndrom inom familjen. Min fru klarade inte av ljud alls i stort sett. Allt retade hennes redan hårt ansträngda hjärna. I den perioden hittade vi till instrumental musik på ett helt nytt sätt. För mig har musik nästan alltid handlat om att det finns sångare i centrum av musiken. Men nu lärde vi oss uppskatta musik där det spelade instrumentet var i centrum. ”Piano in the background” och ”Peaceful guitar” kom att bli två spellistor som gick runt mycket under den här perioden.

Spotify må vara en jätte inom musiktjänst. Men vad säger att man själv som enskild person inte skulle kunna skapa en egen musiktjänst. Med rätt förutsättningar finns alla möjligheter att göra sin företagsidé till verklighet. Finansiering kan man få hjälp med genom företag som erbjuder företagslån såsom https://www.capcito.com till exempel.

Musiktjänster och spellistor i all ära, men det outtömliga utbudet som de stora musiktjänsterna ger genom sina spellistor tenderar att orsaka en övermättnad, en överkonsumtion av musik. Man tappar bort sig i det stora utbudet. Som en motreaktion till detta har LP-skivor kommit att bli populärt igen. Även kassettband är på god väg tillbaka. Detta tar Lars Pedersen upp i en artikel i Svenska Dagbladet. Det finns något speciellt med att upptäcka musik i konceptualiserad, begränsad form. LP-skivornas och även kassettbandens upplägg med A- och B- sidor ger ett behagligt format att ta till sig musik på. Sådana format ger musikskaparna en möjlighet att ta med lyssnaren på en resa på ett annat sätt än om musiken bara tas emot som en del av en random spellista.

Njut av musik. Hitta sätten att ta del av musik som passar dina speciella tillfällen, oavsett som det är via spellistor, kassettband, LP-skivor. Eller varför inte plocka fram en gitarr och sjung och spela för och med dina vänner.

dante