Spela elbas

Spela elbas

Elbasen är en del av rytmsektionen i ett band. Precis som kontrabasen är i en orkester. Som basist spelar man den del som ofta fungerar som en bro mellan gitarrens skalor och trummornas rytm, en melodi i rytmen kan det förklaras som. Det en basist spelar i en låt är antingen gitarrslingans grundtoner eller en egen basgång som skapar ett fylligare sound och en bakgrundsmelodi till huvudmelodin. För att förstå hur en basgång skrivs så att den passar in i övriga låten är det bra att ha lite grundläggande kunskaper i musikteori vilket man numera lätt kan skaffa sig online.

Att välja elbas

De flesta elbasar har fyra strängar, E A D och G. Det finns även femsträngade basar och, något mer sällsynt, tvåsträngade basar. Många populära gitarrtillverkare gör också mycket bra elbasar, till exempel ESP och Ibanez. Dessa gör instrument i olika prisklasser och det är dessa märkena, tillsammans med ett par andra, som ofta rekommenderas för nybörjare.

Elbasar delas in i olika grupper där P-bas (precision) och J-bas (jazz) är de två vanligaste. Skillnaden mellan dessa finns i både ljudet och i utförandet och stilen. P-basen är bredare och massivare och har micar som ger ett fylligt ljud medan j-basen är smalare och lite smäckrare i stilen och vars micar ger ett flexiblare ljud där man kan få fram mer diskant och mid ljud.

Det finns även bandlösa elbasar men dessa rekommenderas inte till nybörjare eftersom det blir svårare att hitta rätt i tonerna eftersom man då måste veta exakt var alla band börjar och slutar.

Att spela med eller utan plektrum

Beroende på musikstil och önskat sound spelar basister antingen med eller utan plektrum. Många varierar också från låt till låt eller ändrar sig med tiden. Många rock- punk- och metalbasister spelar med plektrum medan jazzmusiker oftast spelar utan plektrum. Det är en av de debatter som aldrig kommer att få en vinnande sida!

Tillbehör till elbas

Precis som till gitarr måste en basist ha antingen ett nästintill perfekt gehör, eller en stämapparat för att kunna spela en välstämd bas. Utöver en stämapparat krävs det att man har en förstärkare att koppla in basen i så att det kommer ut ljud. Skalor och liknande kan man öva på hemma utan förstärkare men i replokalen hörs basljudet inte alls oinkopplat när andra instrument är igång. Ett axelband är också viktigt om man vill kunna stå upp och spela.

dante