Pop

Pop

Popmusik, kort för populärmusik, uppkom som en stor genre under 50- och 60-talen med band som exempelvis The Beatles. Numera har genren pop en stor spridning och många underkategorier har framkommit allt eftersom. Exempel på dessa är pop-punk, electro-pop och synth-pop. Det finns inga generella riktlinjer kring definitionen av de olika underkategorierna av genren även om det finns en förståelse bland både musiker och fans kring var specifik musik passar in. En av Sveriges största musikgalor, Grammisgalan ger bland annat pris i den mycket populära kategorin ”Årets pop”. År 2018 var det Tove Lo som vann det eftertraktade priset.

Det är mycket som är sig likt i popmusiken som existerat genom decennier. Låtskrivandet har i stort sett samma uppbyggnad med vers – brygga – refräng – vers – brygga – refräng – outro. Det som har förändrats i stort är soundet som numera kan skapas av en enda person och en dator. Även om inte alla band låter elektroniska är det ett mycket fåtal musiker som inte använder sig av någon form av effekt eller filter för att få ett fylligare sound. Utvecklingen har gått framåt på det sättet även om grunden är i stort sätt densamma som i början av popens existens.

Svensk pop

Svensk pop, med artister som sjunger på svenska, finns det gott om just nu. Inkluderat de som också sjunger på engelska är de ännu fler. Kända popartister som sjunger på svenska är bland andra Veronica Maggio och Håkan Hellström. Dessa drar båda ofantligt mycket publik till sina konserter och Håkan Hellström har spelat för ett fullsatt Ullevi flera gånger om. I underkategorin pop-punk utmärker sig Hurula med sitt unika sound och poetiska texter som för tankarna till 70- och 80-talens punkrörelse.

K-pop

Att prata om popmusik utan att nämna den koreanska megaexporten K-pop är som att glömma den viktigaste ingrediensen i ett specialrecept. K-pop är nämligen en så otroligt stor business i Sydkorea att det inte går att tänka på pop utan att hamna i tankegångar till K-pop. Soundet är ofta lätt, likt den svenska 90-tals termen ”tuggummipop” och banden satsar på sin image lika mycket som sin musik. Det är som en vidareutveckling av 90-talets Spice Girls och Backstreet Boys men med samma koncept. Bandmedlemmarna sjunger främst och det är ovanligt att någon spelar ett instrument på scen, de dansar oftare.

dante