Rock och Hårdrock

Rock och Hårdrock

Genren rock är nog den mest spridda genren som finns i musikvärlden. Det är allt från lugn relativt mjuk musik till hårdrock med distade elgitarrer och vokalister som når riktigt höga toner. I historien bakåt har rock och pop nästan varit synonymt och det var inte förrän 60-talet som det verkligen började dela upp sig. Många menar att det var när Rolling Stones och Beatles var de två stora banden som tävlade om fansen som uppdelningen började. Rolling Stones blev rock och Beatles blev pop. Huruvida det stämmer med dagens mått mätt går inte riktigt att svara på men dåtidens mallar använde dessa två motpoler.

Glamrock

På 70-talet uppkom fenomenet glamrock. När musiken tillsammans med en speciell stil gick tillsammans och skapade en genre som chockade dåtidens publik. En av de mest kända glamrockarna som existerat var David Bowie som med sin stil, sin musik och sitt scenspråk skapade en kultur kring sig själv och sin musik och person. En annan mycket känd artist som numera inte räknas som glamrockare men som började som det, är Alice Cooper. Han började sina dagar som rockstjärna med en unik stil som blandade glitter och skräck och musiken lät mer som glamrock än den hårdrock han spelar idag. Andra kända band inom genren är Sweet och Slade. Båda fortfarande aktiva efter decennier som band.

Hårdrock

På 70-talet kom också hårdrocken. Det var bland annat band som KISS som gick i bräschen och startade det som idag är en hel livsstil och kultur. Att spela hårdrock på 70- och 80-talen var inte som att spela hårdrock idag. Det var protester vid varje livespelning, kristna grupper försökte få musikerna förbjudna och censur önskades för att skydda barnen från dåliga förebilder. Det startades även en hel rörelse där Tipper Gore i spetsen drog in hårdrocksbanden inför domstol för att försvara sin musik. Dee Snyder, sångare i Twisted Sister, höll ett tal som både förklaade innehållet i hans musik och försvarade hela hårdrockskulturen på samma gång. Detta tal talas det om än idag.

Även Sverige fick sin beskärda del av oroliga föräldrar och religiösa personer när band som Mötley Crüe och W.A.S.P skulle spela i Sverige. En av de mest kända incidenterna var när Siewert Öholm höll en debatt om hårdrocken på SVT och Anders Tegner som då skrev och publicerade en hårdrockstidning fick svara på frågor om risker, dåligt inflytande och andra fördomar som programledaren och publiken hade. Detta är numera en av de mest kultförklarade momenten i svensk hårdrocks historia och har blivit ett skämt som fortfarande lever kvar. Sverige har ett stort utbud av inhemska hårdrocksband, (även om gränsen mellan hårdrock och metal ibland är svårdefinierad) och i replokaler landet runt repas det in nya låtar dagligen.

dante