Spela gitarr

Spela gitarr

Spela gitarr

Utöver piano är gitarr ett av de mest spelade instrumenten i världen. Oavsett musikgenre är gitarren nästan alltid en given del i varje låt som finns på ett eller annat sätt. Gitarrer är mycket mångfacetterade, kan låta på otroligt många sätt och används både av lead- och rytmsektioner i band.

Att hitta rätt gitarr

Det går lika bra att börja spela akustisk som elektrisk gitarr, även om vissa förespråkar att man börjar med akustisk för att lättare kunna höra när man spelar fel. Det går dock även att höra med en elgitarr så länge man inte har för mycket effekter och distortion på sin förstärkare. Gitarrerna en nybörjare gynnas mest av att börja med, ska vara av relativt god kvalitet, det behöver inte vara den dyraste gitarren i musikaffären men de billiga är ofta svårare att få bra ljud i och där är ofta någon form av intoneringsproblem. En sexsträngad gitarr rekommenderas också starkt. Fler strängar är för avancerade gitarrister, detsamma gäller en doubleneck, alltså en gitarr med två halsar.

Nylonsträngade akustiska gitarrer är ofta väldigt lättspelade och bra för nybörjare att lära sig grunderna på. Det negativa med nylonsträngade är att det kan bli en svår övergång till en stålsträngad akustisk eller elgitarr efter att man vant sig. De nylonsträngade gitarrerna är nämligen väldigt mjuka att spela på.

Att börja med en stålsträngad akustisk gitarr har fördelen att man går på det lite ”svårare” direkt och vänjer sig vid att få blåsor och bygger tillslut upp förhårdnader på fingertopparna så man kan mästra fler typer av gitarrer.

För de som direkt vill spela rock, punk eller metal kan draget till en elgitarr vara starkt. Om man börjar med att köpa ett av musikaffärens elgitarrpaket kan en snabb jämförelse online angående kvalitet vara en bra idé. Det finns helt okej nybörjarpaket att köpa men även de som inte alls ger en inspirerande upplevelse.

Tillbehör

Beroende på gitarrtyp krävs det olika tillbehör. Alla nybörjare behöver en stämapparat för att se till att gitarren är rätt stämd innan övandet börjar. Plektrum kan också vara bra, det är en smaksak och finns inget egentligt rätt och fel angående att spela med eller utan plektrum, det finns inte heller specifika regler kring vilken tjocklek eller typ av plektrum som är bäst. Det är en smaksak och det testar man sig fram med som gitarrist och hittar sin favorit till slut.

För ägare till elgitarrer krävs det också en kabel. Dessa finns i olika utformningar och typer. Gitarrkablar är en förbrukningsvara och oftast ingenting som håller särskilt länge (jämfört med instrumenten i sig). Andra tillbehör som man kan titta på när man spelat lite längre är saker som capo och olika effektpedaler. Vill man stå upp och spela är en rem eller så kallat ”strap” också viktigt. Tar man sin gitarr med sig ut, till vänner eller till replokalen, behöver man också investera i en gigbag eller ett annat typ av fodral.

dante