Spela i band

Spela i band

För många som börjar spela ett instrument finns målet att starta eller gå med i ett band. För att ha ett välfungerande band kräver det att medlemmarna har respekt för varandras konstnärliga uttryck och kreativitet. Det kräver också att det är högt i tak och att det finns utrymme för diskussioner när ny musik ska testas, repas in och spelas.

Hitta bandmedlemmar

Det är inte alla som har turen att ha ett kompisgäng på 3-5 personer som är intresserade av att starta band. Då kan det vara en god idé att lägga in en annons och beskriva lite vad för typ av musik man vill spela och vilket instrument man spelar. Det kan också vara bra att svara på en annons om man hittar någonting intressant. Många kan tycka det är nervöst och jobbigt att spela i band för första gången, i synnerhet om det är med nya människor som man håller på att lära känna. Så länge man är ärlig med sin nivå och inte höjer sig själv till skyarna när man egentligen är nybörjare, så ska det inte vara några problem.

Att spela i band

När man hittat ett band och börjat repa finns det en del saker att tänka på. Det viktigaste av allt är att öva hemma själv mellan reptillfällena och om bandet kommer överens om att öva in en låt till nästa rep så ska det göras. Annars håller man tillbaka sina bandmedlemmar och det är inte populärt i längden. Att komma i tid till repen och hålla sig seriös under de timmar som man repar är också viktigt. Även om det självklart blir skämtsamt emellanåt!

Att hålla sig någorlunda professionell under de timmar som repen pågår gör att det blir effektivt spelande och därav kommer bandet att bli tighta snabbare vilket är något alla vinner på i längden. Självklart ska det vara kul också och det finns ingenting som hindrar att det kan bli en mer flummig stämning ibland.

Bandmöten är viktigt att ha med jämna mellanrum mellan repen. Där diskuteras kommande spelningar, målsättningar, om det finns några meningsskiljaktigheter medlemmar emellan och allt annat som kan vara viktigt för ett band som vill fortsätta att ha kul tillsammans. Precis i starten av ett nytt band behövs också möten för att bestämma saker som rör målsättningarna så att alla vet vad som gäller. Det är ett gott råd för att förhindra framtida konflikter.

dante