Subkulturer skapade av musik

Subkulturer skapade av musik

Det finns väldigt många klädstilar som kan avslöja bärarens musiksmak och har varit så väldigt länge och kommer med största säkerhet alltid att finnas då det är en stor del i identitetsskapandet. Det är inte alltid det stämmer men oftast går det att gissa rätt. Musik påverkar människor i så stor utsträckning att många andra aspekter av livet inspireras av den och det skapas en vilja att uttrycka sig och sin egna stil på olika sätt, ofta beroende på en specifik genre eller ett specifikt band.

HipHop

Inom hiphopkulturen finns en del säregna stilar och drag som gör att man ofta kan se om en person lyssnar på hiphop utifrån vad kläderna avslöjar. Många rapartister har baggy kläder, stora t-shirts, kepsar och en hel del ”bling”, det vill säga stora smycken, ofta i guld. Attityden inom hiphopen kan ofta tyckas tuff för den oinvigde medan det i ”gänget” är vänligt och omhändertagande.

Punkare

Punkare är lätta att känna igen på grund av deras klädval, ofta söndriga jeans, kängor och jeans- eller skinnjacka. Punkare har också ofta unika frisyrer i olika färger, tuppkam är en variant där håret sprayas till det står rakt upp. Punkare kan också kännetecknas av tatueringar och piercings i likhet med andra alternativa stilar.

Gothare

Gothare har funnits länge och karaktäriseras av mycket svarta kläder, vitt smink i ansiktet och svart smink runt ögonen. Denna stil är mycket utspridd och har i sin tur varit inspiration till många andra subkulturer genom åren.

Hårdrockare

Långt hår, jeansväst och nitar är dit tankarna går när ordet hårdrockare sägs. Det är dock en sanning med modifikation eftersom hårdrockare likväl kan vara svarthåriga, klä sig främst i svart, en bandtröja under och någon form av hårband med leopard eller zebramotiv. Hårdrocken har spritt sig till en del underkategorier såsom sleazare som blandar glamrock med punk och hårdrock och har skapat sig en säregen stil med tuperat hår och leopardmönster. Det är en hårfin gräns beroende på vilken subgenre av musiken det är man föredrar och främst identifierar sig med.

dante